
Borówkowy Gaj
Borówkowy Gaj to firma rodzinna, której członkowie z pasją zajmują się uprawą borówek amerykańskich w systemie ekologicznym i przy wykorzystaniu bakterii probiotycznych.
Ziemia i powietrze są obecnie już tak zanieczyszczone, że wyprodukowanie zdrowej żywności bez dodatkowego udziału bakterii probiotycznych, staje się coraz mniej realne. Występujące naturalnie w glebie „dobre bakterie” poprzez powszechne stosowanie w rolnictwie chemii zostały w dużej mierze wyniszczone. A to właśnie bakterie – te malutkie, niewidoczne dla ludzkiego oka, wszędobylskie, wykonują za człowieka najlepszą pracę. Uprawiają ziemię, dają roślinom wszystko, czego potrzebują do normalnego rozwoju, a rośliny odwdzięczają się, dając nam swoje owoce w najwyższej jakości zdrowotnej i smakowej. Zdecydowanie różnią się one smakiem od owoców z upraw konwencjonalnych.
Właściciele Borówkowego Gaju poprzez regularne doskonalenie swojej wiedzy postanowili w swoich uprawach używać bakterii probiotycznych.
Określenie „Wyrób z Probiotechnologią” oznacza, że do nawożenia sadu, oprócz naturalnych, certyfikowanych nawozów, zastosowano dodatkowo kompozycje bakterii probiotycznych, które uzdrawiają i użyźniają glebę, pomagając roślinom jak najlepiej przyswoić potrzebne do pełnego rozwoju składniki. Zdaniem specjalistów uprawa gleby z probiotechnologią, która wzmacnia naturalne procesy zachodzące w glebie, jest najlepszym sposobem na uzyskanie najwyższej jakości plonów, zarówno pod względem zdrowotności, jak i smaku owoców.
Bakterie probiotyczne wspomagają proces wykorzystania przez krzewy całego potencjału rodnego gleby, dającego mikroelementy, witaminy, cukier i wiele innych wartości odżywczych w owocach. Wszystko po to, by móc rozkoszować się pełnią bukietu smakowego, jaki mogą dać owoce i spożywać je na zdrowie, zgodnie z maksymą Hipokratesa: „niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
To właśnie dlatego borówki z tego gospodarstwa są znakomite w smaku, dorodne, soczyste, aromatyczne !
Aby wydłużyć przyjemność spożywania borówek amerykańskich z Borówkowego Gaju na cały rok, właściciele firmy zaczęli produkować powidła i soki, które nie mają w swoim składzie żadnych dodatków. I tak mamy do dyspozycji Pro Bio Powidła borówkowe – konkretny, gęsty produkt bez dodatków lub w wersji z niewielką ilością cukru oraz Pro Bio Sok borówkowy, również bez żadnych dodatków.
Odwiedzając Borówkowy Gaj warto przy okazji zajrzeć do przydomowego ogródka gospodarzy. Uprawiany jest także bez żadnej chemii. Gleba o strukturze gruzełkowatej, jest tak pełna próchnicy, że o każdej porze roku, podczas suszy czy deszczu, jest zawsze pulchna, można podejść i bez żadnych problemów „wsadzić” w nią palec po nasadę. Przedstawiciel WIJHARS (Wielkopolski Instytut Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych) wykonujący badania borówek na obecność składników niedozwolonych w owocach, po zobaczeniu tej gleby, przyznał później w rozmowie, że wszystkim opowiada, iż jeszcze takiej gleby nie widział. Wielka to satysfakcja dla gospodarzy.
Zachęcamy zatem wszystkich, którzy chcieliby spróbować w sezonie owoców lub przez cały rok przetworów z Borówkowego Gaju i/lub … przy okazji chcieliby „wsadzić palec w glebę” w przydomowym ogródku.
To niezwykle inspirujący i zdrowy adres na szlaku kulinarnym. POLECAMY !!!
Godziny otwarcia:
Od poniedziałku do soboty w godzinach 12.00 – 18.00

Kontakt
Borówkowy Gaj
ul. Borówkowa 9,
62-035 Konarskie
Tel.: +48 519 128 087
E-mail: n.konary@gmail.com
