Aktualności

O smakach naszego regionu w Głosie Wielkopolskim
Dodano: 29.08.2022

Na łamach Głosu Wielkopolskiego 28 sierpnia 2022 r. ukazał się artykuł redaktora Macieja Szymkowiaka o wielkopolskiej kuchni i jej promocji. Zachęcamy do lektury. Gdzie się podziały tradycyjne smaki z Wielkopolski? Znamy, jemy, ale zapominamy. Wielkopolska to nie tylko ziemniaki i rogale Na kuchnię wielkopolską wpłynęły tradycje ziemiańskie, mieszczańskie, chłopskie, a także mniejszości etnicznych, które niegdyś […]

Więcej
Inauguracja konkursu Polskie wódki i okowity ziemniaczane
Dodano: 25.08.2022

20 sierpnia, podczas XXIX Krajowych Dni Ziemniaka Potato Poland 2022 Zamarte, Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki oficjalnie zapowiedział rozpoczęcie pierwszej edycji Konkursu Polskich Wódek i Okowit Ziemniaczanych – Polish Potato Vodka Competition 2022. Potato Poland 2022 to impreza o wieloletniej już tradycji, a jednocześnie największe, międzynarodowe targi dla producentów ziemniaka, zarówno w Polsce jak […]

Więcej
Namaluj obraz przy dobrym winie i przekąskach podczas ART&WINE
Dodano: 23.08.2022

Fircyk Gastro Bar & Wine w Mosinie, członek Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” zaprasza 26 sierpnia br. w godz. 18.00 – 21.00 na artystyczno-kulinarne wydarzenie pn. ART&WINE. Tak zapowiadają atrakcje: Uwolnij swojego wewnętrznego artystę w towarzystwie wina, jedzenia i pozostałych początkujących artystycznych dusz w Fircyku. Zastanawiasz się jak to ma wyglądać ? Tak więc krótki […]

Więcej
Najlepsza kiełbasa w Wielkopolsce i Powiecie Poznańskim – znamy wyniki konkursu
Dodano: 21.08.2022

W niedzielę 21 sierpnia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie kapituła konkursowa zdegustowała niemal 30 różnych kiełbas zgłoszonych w konkursie „Smak Kiełbasy 2022”. Uczestnikami konkursu byli producenci, przetwórcy, restauracje i zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski. Wśród zgłoszeń nie zabrakło białej kiełbasy, suchej kiełbasy z dzika czy kabanosów z jagnięciny. Laureaci otrzymali nagrody […]

Więcej
Gospodarstwo Pasieczne Ibrona dba o dzikie owady zapylające i rozdaje krokusy
Dodano: 17.08.2022

Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona, członek Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego: rozdaje bezpłatne sadzonki krokusów i zachęca do przyłączenia się do akcji wsparcia dzikich owadów zapylających. Dla wielu dzikich owadów zapylających ciągłość w dostępie pożytków jest być, albo nie być. Pszczoła miodna magazynuje swój pokarm, ale dzikie pszczoły, trzmiele i inne potrzebują nektaru, czy pyłku na […]

Więcej