Aktualności

Granty dla Kół Gospodyń Wiejskich
Dodano: 09.09.2022

Trwa konkurs grantowy dla kół gospodyń wiejskich (wpisanych do Krajowego Rejestru KGW) w ramach programu „Smakujemy lokalnie”. Koła, które przedstawią najlepsze przepisy na potrawy promujące tradycję kulinarną regionu, z którego pochodzą mogą uzyskać grant w wysokości 10.000 złotych. Organizatorem programu i konkursu jest Carrefour Polska. Patronem konkursu jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Ostateczny […]

Więcej
Smaki Powiatu Poznańskiego w programie „Przystanek Slow Food” TVP
Dodano: 07.09.2022

Kajetan Świokła, szef kuchni współpracujący z Instytutem Skrzynki wziął udział w programie „Przystanek Slow Food” realizowanym przez TVP3 Poznań. W plenerze, w cieniu platanów rosnących obok pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, zaproponował dwa dania: białą kiełbasę w kiszonej kapuście duszoną w piwie oraz perlicę. Szef podkreślił znaczenie lokalnych producentów […]

Więcej
Rumpuć – zapraszamy na zdjęciową relację
Dodano: 05.09.2022

3 września, po raz piętnasty odbył się rokitnicki Rumpuć. Na tle licznych atrakcji największym zainteresowaniem cieszyła się tytułowa zupa. Przygotowano ją w 1600-litrowym garnku, do którego niemal natychmiast ustawiła się długa kolejka smakoszy. – Ta kolejka chyba najlepiej świadczy o walorach smakowych rumpucia – mówił z uśmiechem starosta poznański Jan Grabkowski, który pojawił się w Rokietnicy […]

Więcej
Quiz z wiedzy o kuchni regionalnej i powiecie poznańskim na poznańskim święcie plonów
Dodano: 05.09.2022

Podczas uroczystych obchodów poznańskich Dożynek Miejskich w Parku Wilsona w sobotę 3 września 2022 roku, pięciu śmiałków wzięło udział w quizie i zmierzyło się z pytaniami o nazwy regionalnych potraw w gwarze poznańskiej, atrakcje turystyczne powiatu poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Oj działo się! Pytania nie były wcale łatwe. Słuchający pod sceną widzowie […]

Więcej
Poznańskie Targi Piwne & Street Food Spot 2022
Dodano: 02.09.2022

Najlepsze browary kraftowe, miodosytnicy i producenci cydrów – wszystko w jednym miejscu, podczas Poznańskich Targów Piwnych (na terenie MPT Poznań). Na dwa listopadowe dni Poznań zamieni się w stolicę piwa kraftowego, przyciągając producentów, dystrybutorów i importerów piw rzemieślniczych, a także właścicieli restauracji oraz barów. Jednym słowem – wszelkich miłośników złocistego trunku. Targi Piwne to także […]

Więcej
Konkurs kulinarny z wiedzy o regionalnych potrawach oraz gwarze poznańskiej
Dodano: 02.09.2022

Wśród atrakcji Dożynek Miejskich w Poznaniu, organizowanych w sobotę 3 września br. w Parku Wilsona, znajdzie się także konkurs kulinarny z wiedzy o regionalnych potrawach oraz gwarze poznańskiej organizowany przez Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Na uczestników konkursu będą czekać […]

Więcej
Paweł Kubera wśród finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2022
Dodano: 29.08.2022

Przed uczestnikami Kulinarnego Pucharu Polski intensywny miesiąc przygotowań. Najlepszego z najlepszych poznamy podczas finałowej gali 27 września 2022. Rywalizację zawodników będzie można obserwować na turnieju, który odbędzie się w czasie targów POLAGRA (26-28 września). Paweł Kubera na co dzień pracuje jako kucharz w poznańskiej restauracji Podanie, znajdującej się przy stadionie miejskim w Poznaniu. Nie będzie […]

Więcej