Aktualności

Smaki powiatu poznańskiego na poznańskiej Śródce
Dodano: 10.07.2022

W sobotę, 9 lipca br. odbyło się premierowe wydarzenie Targ Śródecki w Poznaniu. Uczestników urzekła sympatyczna i smaczna atmosfera: wśród wystawców spotkać można było pięciu członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: LA PECORA NERA – Manufaktura Serów SER-ce Jadzi Wiejski Stół – Dr Maryniak Miody Ibrona Restauracja „Nie śpimy, lepimy!”, która podczas eventu otrzymała oficjalną […]

Więcej
Wystawa “Przyszłym pokoleniom. 60 lat misji Narodowego Instytutu Dziedzictwa” w Poznaniu
Dodano: 08.07.2022

5 lipca o godz. 13:00 przy Okrąglaku zlokalizowanym u zbiegu ulic Mielżyńskiego i 27 Grudnia w Poznaniu odbyło się uroczyste otwarcie wystawy “Przyszłym pokoleniom. 60 lat misji Narodowego Instytutu Dziedzictwa”. Ekspozycja w Poznaniu jest szóstą odsłoną wystawy, która odwiedzi 15 miast w Polsce. Wystawie towarzyszyła konferencja “Dziedzictwo kulturowe Wielkopolski. Działalność Oddziału Terenowego NID w Poznaniu”. […]

Więcej
Konkurs Smak Sera 2022
Dodano: 24.06.2022

Już 10 lipca sery będą obiektem badań kapituły konkursowej cyklicznego wydarzenia organizowanego przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury zajmującej się m.in. promocją regionalnych potraw. W konkursie „Smak Sera 2022” mogą uczestniczyć producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu Wielkopolski. Każdy z podmiotów może zgłosić dowolną liczbę produktów, które […]

Więcej
Szlakiem poznańskiej pyry
Dodano: 24.06.2022

W Poznaniu powstaje nowy szlak kulinarny, który będą wyznaczać najbardziej lubiane i rozpoznawalne wielkopolskie specjały. Na pierwszy ogień idzie poznańska pyra, czyli ziemniak – poinformowano na specjalnej konferencji prasowej. Na szlaku poznamy jej historię i skosztujemy w tradycyjnym lub nowoczesnym wydaniu. Poznański Szlak Kulinarny to nowa inicjatywa Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), przygotowana we współpracy […]

Więcej
Lista Rekomendowanych Atrakcji Turystycznych Powiatu Poznańskiego 2022
Dodano: 09.06.2022

Aż 45 obiektów z terenu powiatu poznańskiego może się pochwalić Certyfikatem Rekomendowanej Atrakcji Turystycznej. Te prestiżowe wyróżnienia przyznano podczas VI Dnia Organizacji Pozarządowych, które odbyło się w Gościńcu Siedem Drzew w Biskupicach. Miejsce spotkanie było nieprzypadkowe, bowiem Gościniec jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Uczestnikom ideę szlaku przybliżyła Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki, który […]

Więcej
XXI edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Dodano: 05.06.2022

XXI edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Od 2000 roku odbywamy fascynującą podróż, odkrywającą polskie smaki w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej […]

Więcej
Dzień Działacza Kultury
Dodano: 24.05.2022

Francuski pisarz André Malraux powiedział ciekawe zdanie: „Kultura jest tym, co sprawiło, że człowiek stał się czymś innym niż tylko przypadkowym wydarzeniem w przyrodzie”. Dzień Działacza Kultury jest więc świetną okazją, by wyróżnić osoby zaangażowane w działalność kulturalną – twórców, artystów, animatorów. Operatorem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” jest Instytut Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju […]

Więcej