Aktualności

Kampania dożynkowa #MamyChleb
Dodano: 17.08.2021

To już drugi rok z rzędu pandemia uniemożliwia zorganizowanie tradycyjnych Wojewódzko-Archidiecezjalnych Dożynek Wielkopolskich, podczas których dziękujemy rolnikom i cieszymy się z corocznych plonów. Dlatego Samorząd Województwa Wielkopolskiego przenosi organizację święta plonów do internetu. Właśnie wystartowała kampania dożynkowa online – #MamyChleb. W tych dożynkach może wziąć udział każdy – jak Wielkopolska długa i szeroka. Tematem i […]

Więcej
#Chlebodawca w Szreniawie
Dodano: 17.08.2021

Podczas wydarzenia pn. „Przeszłość przyszłości. Dożynki na Biskupiźnie” organizowanego 22 sierpnia br. przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie uczestnicy będą mogli wziąć udział w pokazie gotowania żuru oraz jego degustacji. Pokaz poprowadzi Arkadiusz Andrzejewski, znany jako #Chlebodawca. Pan Arkadiusz zasiada również w Kapitule Konkursowej przyznającej Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 […]

Więcej
Robert Makłowicz odkrywa wielkopolskie cuda
Dodano: 10.08.2021

Robert Makłowicz, jeden z najpopularniejszych polskich krytyków i podróżników kulinarnych, zauroczony przyrodą oraz zabytkami – przede wszystkim tymi na terenie powiatu poznańskiego, znów odwiedził nasz region: pałac w Rogalinie oraz zamek w Kórniku. Zaproponował też powrót do tradycji używania konopi w kuchni, których smakiem udoskonalił pyrę z gzikiem. Zapraszamy do obejrzenia filmu „Wielkopolskie Cuda”.

Więcej
Wyróżnienie w konkursie dla członka szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego
Dodano: 09.08.2021

W jubileuszowej XX edycji regionalnych eliminacji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, które odbyły się w minioną sobotę 7 sierpnia we wsi Długa Wieś w gminie Dobra (powiat Turek), wzięło udział trzech członków szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego: Agata Króliczak – SER-ce Jadzi z Dobieżyna (gm. Buk), Bartosz Muzalewski – Bartecki – z Dębowej Wędzarni […]

Więcej
Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Dodano: 05.08.2021

W najbliższą sobotę, 7 sierpnia w Długiej Wsi w gminie Dobra (powiat Turek), od godziny 11.00 odbędzie się finał XX-tej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wydarzeniu będzie przewodzić hasło Wspólne gotowanie z produktem regionalnym i lokalnym. W konkursie udział biorą m.in. członkowie Szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Trzymamy za nich kciuki! Dla […]

Więcej
Dworzec kolejowy w Puszczykowie nominowany w konkursie „Zabytek Zadbany 2021”
Dodano: 03.08.2021

W budynku zabytkowego dworca kolejowego w Puszczykowie swoje miejsce znalazła Restauracja Lokomotywa Puszczykowo, członek Szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Dworzec, odrestaurowany przy finansowym wsparciu powiatu poznańskiego, został nominowany do ogólnopolskiego konkursu „Zabytek Zadbany” 2021. Z woj. wielkopolskiego zgłoszono aż 23 obiekty, łącznie zaś 136 z całej Polski. W listopadzie tego roku zostaną wyłonieni zwycięzcy konkursu. Warto […]

Więcej
Konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba”
Dodano: 30.07.2021

Instytut Skrzynki oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zapraszają producentów, przetwórców, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego do udziału w Konkursie na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba”. Dnia 22 sierpnia 2021 r. podczas odbywającej się na terenie Muzeum imprezy plenerowej „Przeszłość […]

Więcej
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” członkiem Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne”
Dodano: 29.07.2021

Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne” to dobrowolne i nieformalne zrzeszenie podmiotów zajmujących się promocją tradycji kulinarnych oraz produktów regionalnych, w oparciu o walory środowiska przyrodniczego, dziedzictwa kulinarnego i kulturowego własnego regionu. Konsorcjum działa samodzielnie w afiliacji przy Polskiej Organizacji Turystycznej. Obecnie w Konsorcjum zrzeszonych jest 28 szlaków kulinarnych z całej Polski. Celem Konsorcjum jest: – promocja […]

Więcej