Konkurs „Przekąski z gąski 2021” oraz na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Przekąski z gąski”
Dodano: 14.10.2021

W listopadzie, w ramach akcji „Gęsina na imieninach” na stołach królować będą: tatar i okrasa z gęsiny, pasztet, wątróbka, kiełbasa, gęsie pipki (czyli żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki), półgęsek i carpaccio, pierogi czy kanapki z gęsiną – smakowitego końca przekąsek nie widać! Te i inne dania z mięsa gęsiego zawalczyć mogą o tytuł „Najlepszy Smak […]

Więcej
Pierś gęsia pieczona z konfiturą z pigwy i chipsami
Dodano: 01.12.2021

Z piersi ściągnąć skórę. Mięso doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawić na 18h. Rozgrzać piekarnik do 90°C i piec gęś 25 min. Zdjętą wcześniej skórę pokroić w paski szerokości 4–5 mm i obsmażyć na patelni na chrupkie chipsy doprawiając solą. Owoc pigwy obrać ze skóry i wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Skórki z pestkami wrzucić do rondla, wsypać połowę cukru i wlać wodę. Gotować ok. 15 […]

Więcej
Pieczone udko gęsie podane z kopytkami
Dodano: 01.12.2021

Udka doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Włożyć na głębszą blachę i piec w piecu konwekcyjnym 1,5 h w temp. 140°C. Po godzinie pieczenia podlać wywarem z gęsi. Powstały po upieczeniu smak zaciągnąć zasmażką pierwszego stopnia. Ziemniaki zgnieść praską na puree. Następnie dodać jajko, skrobię, mąkę i sól do smaku. Wyrobić ciasto na stolnicy. Uformować z ciasta cienki wałek i kroić po skosie co 1 cm. Kopytka wrzucić do wrzątku i gotować do wypłynięcia […]

Więcej