Konkurs „Przekąski z gąski 2021” oraz na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Przekąski z gąski”
Dodano: 14.10.2021

W listopadzie, w ramach akcji „Gęsina na imieninach” na stołach królować będą: tatar i okrasa z gęsiny, pasztet, wątróbka, kiełbasa, gęsie pipki (czyli żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki), półgęsek i carpaccio, pierogi czy kanapki z gęsiną – smakowitego końca przekąsek nie widać! Te i inne dania z mięsa gęsiego zawalczyć mogą o tytuł „Najlepszy Smak […]

Więcej
Pyzy
Dodano: 08.10.2020

Pyzy Jeden z najbardziej charakterystycznych składników wielkopolskiego obiadu. Pysznie puszyste, genialnie wchłaniają sosy, które współgrają z nimi wyśmienicie. Oczywiście przygotowane z ciasta drożdżowego, w innych regionach kraju rzadko dostępne, zwane kluskami na parze albo pampuchami. Mieszkańcy Mazowsza mianem „pyz” określają pyzy, a właściwie kluski ziemniaczane, często z jakimś rodzajem nadzienia. Dodać należy, że istnieje powinowactwo […]

Więcej