
Jarmark Wielkanocny
Corocznie tysiące odwiedzających buszuje po setkach stoisk Jarmarku Wielkanocnego w Szreniawie. To pierwsza wiosenna wielka impreza kulturalna i kulinarna – bo Muzeum traktuje kulinaria jako jedną z ważniejszych dziedzin kultury materialnej. Dziesiątki stoisk producenckich, tyleż stoisk z małą gastronomią, pokazy, warsztaty, konkursy i koncerty.
Od takiej energii niemal zawsze wychodzi słońce, a że pociąg z Poznania dojeżdża na stację przy Muzeum w kilkanaście minut, wiele osób podejmuje decyzje o wizycie tutaj spontanicznie – to doskonała alternatywa sobotniego lub niedzielnego spaceru. Warto przyjechać pociągiem, by nie szukać wolnego miejsca na zatłoczonych parkingach, aby spróbować nowości ze szreniawskiego browaru, aby obejrzeć wszystkie pokazy i ekspozycje. Dla świata kulinarnego powiatu to dodatkowe wyzwanie.
Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego organizuje podczas jarmarku konkurs kulinarny „Na wielkanocnym stole”. Restauracje, lokalni producenci, szkoły gastronomiczne, koła gospodyń wiejskich i prezentują swoje umiejętności tworzeniu zimnych mięs, wędlin, pasztetów i galantyn, ale też słodkich wypieków, jak baby wielkanocne, mazurki, czy serniki. Potrawy ocenia zawodowe jury, złożone z ludzi nie tylko znających się na jedzeniu, ale i potrafiących gotować.

Kontakt
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
ul. Dworcowa 5,
62-052 Szreniawa
