Golonkowo
Golonka to jeden z kulinarnych symboli Wielkopolski.
To przykład pozostałości wpływów kuchni pruskiej i niemieckiej. Golonka, jednogarnkowe dania, kluski drożdżowe na parze, drożdżówki …
Golonkę zdecydowanie należy pokazywać i serwować turystom, a dla mieszkańców stanowi pretekst do wspomnień i sporów.
Odwiedzający lokal w Biskupicach przerzucają się często nazwami miejsc, gdzie przed laty można było zjeść podobnie. Pan Bogusław Witkowski pochodzi z rodziny o 100 letnich tradycjach masarskich. Sam ma wykształcenie gastronomiczne ale restaurację założył dopiero po 30 latach od zakończenia nauki. W lokalu w Biskupicach serwuje wielkopolską wersję kuchni polskiej. Ale uzupełnianą o golonkowe przepisy z Europy. Golonki przednie i tylne. Gotowane i pieczone. Z glazurami miodowymi i pikantne.
W czasach gdy dookoła coraz więcej wegetarian, takie miejsce powinno korzystać z ministerialnych dotacji. Ale i bez nich restauracja radzi sobie znakomicie, co więcej umiejętności kulinarne rosną tu wraz z każdym rokiem i każdą podróżą.
Godziny otwarcia
Poniedziałek – sobota: 10.00 – 20.00
Niedziela: 11.00 – 20.00
UWAGA !
Dostępna oferta na wynos i z dowozem.
Kontakt
Golonkowo
ul. Mieszka I 1,
62-007 Biskupice
Tel.: 570 899 889