
Olejarnia, Młyn i Piekarnia Kierzek
Rodzinne Gospodarstwo Kierzek to prawdziwa skarbnica produktów wytwarzanych z sercem i wprost z natury. Niewiele jest dziś takich miejsc, gdzie filozofia slow food tak bardzo przekłada się na końcowy produkt. U Państwa Kierzków to codzienna praktyka – w taki sposób powstają liczne oleje, mąki i chleby.
Magdalena i Leszek Kierzek z Tarnowa Podgórnego mąkę z pszenicy uprawianej w gospodarstwie wytwarzają osobiście we własnym młynie. Oboje zapragnęli, by ich rodzina i dzieci jadły produkty najwyższej jakości – domowe i własnoręcznie robione. Swoimi darami dzielą się także z mieszkańcami okolic, którzy odwiedzają ich sklep, ale też obywatelami świata, dzięki sklepowi internetowemu. To idealne produkty dla każdego, kto zapragnie żyć w zgodzie z filozofią slow food: mąka polska, nieprzetworzona, bez wybielaczy, bez konserwantów, bez zbędnych polepszaczy; mąka pszenna; mąka orkiszowa z starodawnej odmiany Oberkumer Rotkorn, Świętej Hildegardy mąka żytnia 720 i żytnia pełnoziarnista, durum oraz mąka gryczana.
Pan Leszek jest także wybornym piekarzem i z własnej mąki wypieka wyśmienite chleby, które dostępne są w sklepie w poniedziałki i czwartki, ale najlepiej zamówić je wcześniej, bowiem znikają szybko jak… świeże bułeczki.
Olej tłoczony na zimno to prawdziwy skarb natury: pełen zdrowia, smaku i wartości odżywczych. U państwa Kierzków ziarna roślin oleistych trafiają prosto pod tłoczenie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Dzięki temu oleje są zawsze świeże, pełne aromatu i idealnie przechowywane. Do wyboru wyśmienite oleje: lniany, rzepakowy, musztardowy z gorczycy, konopny, z czarnuszki, z ostropestu, z wiesiołka i słonecznikowy.
Olej wiesiołkowy zajął 3. miejsce w kategorii Grzyby, zioła i inne w konkursie „Smaki Leśne 2025” organizowanym przez Instytut Skrzynki. Olej wiesiołkowy i olej z ostropestu uzyskały w tym konkursie także tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025”.
To, co wyróżnia produkty Gospodarstwa Rodzinnego KIERZEK, to pasja i dbałość o każdy etap produkcji. Zawsze chętnie odpowiedzą na pytania i pomogą dobrać olej czy mąkę do indywidualnych potrzeb klienta. To w końcu inwestycja w zdrowie, która naprawdę się opłaca.
Gospodarstwo Kierzek prowadzi własny sklepik, do którego warto zaglądać regularnie po mąki, chleby, oleje, a także miody od zaprzyjaźnionej pasieki i sery z Serowarni w Złotnikach, członka naszego szlaku kulinarnego (Rolne Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu). Jest tu też coś dla wielbicieli zero waste: pani Magda sama szyje poduszki wypełnione łuskami orkiszu, które powstają jako odpad przy produkcji mąki.
W soboty w godz. 8.00 – 12.00 panią Magdę spotkać można także na ryneczku w Tarnowie Podgórnym, gdzie na stoisku dostępne są wszystkie wyżej wymienione dobra.
Gorąco polecamy!
