1

Gmina Komorniki

To Nie Piekarnia

Wideo
Kalendarium

To Nie Piekarnia

Budynek, w którym mieści się To Nie Piekarnia jest niepozorny i zupełnie nie oddaje wyjątkowości tego, co czeka nas w środku. Od razu po przekroczeniu progu czujemy zapach chleba. I natychmiast wpadamy w wir opowieści Jacka Bany. Ten człowiek wie o chlebie wszystko. Jego rodzice dotarli do Poznania z pogranicza Podlasia i Lubelszczyzny. To ważne bo główną cechą pana Jacka jest serdeczna bezpośredniość. W niewielkim pomieszczeniu stoją worki z mąką z zaufanego młyna z Podlasia, mąką produkowaną pod konkretne  zamówienie Pana Jacka. Wszędzie pamiątkowe, liczące nieraz i sto lat akcesoria. Pod ścianami kredensy kryjące wyrabiane na miejscu skarby. Przede wszystkim chleby – ale i konfitury, soki, rozmaitej maści smarowidła. Warto umawiać się wcześniej bo często w lokalu odbywają się warsztaty dla tych, którzy chcą się czegoś nauczyć. Upiec chleb, upiec ciasto. Warsztaty tak atrakcyjne i przyjazne, że zdarza się zamawianie ich jako głównej atrakcji wieczoru panieńskiego. Na ścianach fotografie, o każdej osobna historia. Gospodarz jest dumny ze swoich wyrobów, chętnie pokazuje legendarną trwałość chleba marcowego, dostojność innych chlebów na żytniej mące z pełnego przemiału. Tłumaczy na czym polega prowadzenie zakwasów, uczy jak dążyć do doskonałości. Jeśli mamy szczęście to uda nam się zrobić zakupy bo chleby choć trwałe i nie najtańsze nie czekają długo na chętnych. Są godne najlepszych stołów świata.

Asortyment

Chleby, mąki, kasze, otręby, oleje, przetwory,  akcesoria piekarnicze i cukiernicze, warsztaty kulinarne.

Godziny otwarcia:

Nieregularne

 

Kontakt

To Nie Piekarnia

ul. Komornicka 163

62-051 Wiry

tel.: 515 048 224

Facebook

Pozostałe miejsca na szlaku